Deneb

Alpha Cygni

Mobirise

Deneb

Deneb (alpha Cygni) is de helderste ster in het sterrenbeeld Zwaan (Cygnus) en is één van de drie sterren van de Zomerdriehoek.

Deneb is één van de heldere sterren van de hemel (= 19de helderste ster te zien vanop Aarde).

Algemeen:

Naam: Deneb (Alpha Cygni)
Sterrenbeeld: Cygnus (Zwaan) 
Magnitude: 1,25
Afstand: 1500 lichtjaar 
Spectraal type: A2
Massa: 19 ± 4 Mo (Mo = zonmassa)
Radius: 203 ± 17 Ro
Lichtkracht: 196000 ± 32000 Lo
Coördinaten: 
RA: 20h 41m 26s 
DEC: +45° 16' 49”

De ster Deneb in het sterrenbeeld Cygnus (Zwaan) is één van de verste sterren die je met het blote oog alleen kan zien. Dat komt omdat het één van de meest lichtgevende sterren van ons Melkwegstelsel is.

Het is een blauw-witte superreus met een massa van ongeveer 19x deze van onze zon, een radius 203x deze van de zon en ongeveer 200000x meer lichtkracht dan onze zon...

Deneb bevindt zich op ongeveer 1500 lichtjaar afstand van de Aarde. Dat is in tegenstelling tot de meeste zichtbare sterren aan onze nachthemel, die zich meestal op tientallen tot enkele honderden lichtjaren afstand bevinden.

De ster staat ook bekend als Deneb Cygni (dit betekent "staart van de zwaan"), Deneb el Adige, Arided, Aridif, Gallina en Arrioph.

De breedbeeld-opname onderaan deze webpagina toont de vele nevels rondom Deneb met links ervan de Noord-Amerikanevel (NGC 7000) en de Pelikaannevel (IC 5070) en rechts diverse mooie stervormingsgebieden met nevelsluiers (Sh2-112, Sh2-115, Sh2-116 en vele andere deep-sky objecten). De opnames na plate solving tonen de diverse gecategoriseerde objecten.

Hoe waar te nemen?

Mapjes onderaan tonen de locatie van Deneb in het sterrenbeeld Cygnus en als deel van het asterisme Zomerdriehoek.

Vanaf mei, of laat in de lente (in het noordelijk halfrond), kan je 's avonds naar deze ver afgelegen ster kijken. In onze streek schijnt Deneb in juli en augustus in het oosten bij het vallen van de avond en verschijnt het midden in de nacht hoog aan de hemel.

Net als alle sterren wordt Deneb elke dag ongeveer één graad verder naar het westen gevonden, op hetzelfde tijdstip, en klimt het ongeveer vier minuten eerder per dag, een half uur eerder per week of twee uur eerder per maand naar zijn hoogste punt.

Deneb is circumpolair vanaf locaties van ongeveer 45 graden noorderbreedte. Met andere woorden, vanuit België en vergelijkbare breedtegraden, gaat Deneb nooit onder, maar cirkelt de ster rond de poolster.

Opnames:

Opname bovenaan (en eerste onderaan) van Deneb werd gemaakt met een Takahashi FSQ-106ED refractor met FLI PL16803 camera van Telescope Live in IC Astronomy Observatory, Oria, Spanje.

Totale belichtingstijd 72 minuten.
6 subs van 180s met elke filter (L, R, G en B).

Links van Deneb kan je een deel van de rode emissienevel NGC 7000 (Noord-Amerikanevel) herkennen, met rechts(onder) ervan de emissienevel IC 5070.

Processing met AstroPixelProcessor en Photoshop CC met AstroPanel 4.2, Astronomy Tools, Topaz Sharpen AI & Franzis Denoise Projects 3 plug-ins.

Tweede opname van de Zomerdriehoek (met linksboven Deneb) werd met een Canon 700D en Samyang 16mm lens gemaakt in Drongen. 20 opnames van 15s bij ISO1600 werden gecombineerd met AstroPixelProcessor en verder verwerkt in Photoshop CC. Je kan zelfs de melkweg onderscheiden (onderaan de foto hadden we te maken met lage bewolking...). 

De derde opname is een 3-panel mosaic SHO-opname (SHO = "Hubble kleurenpalette"), gerealiseerd met de Takahashi FSQ-106ED refractor met FLI PL16803 camera van Telescope Live in IC Astronomy Observatory, Oria, Spanje.

Totale belichtingstijd 900 minuten.
SHO: 30 subs van 600s met elke smalband filter (SII, H-alpha en OIII)

Daaronder zie je deze mosaic-opname na plate solving in Astrobin.

© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Built with ‌

Website Builder Software