M31

Andromedastelsel

Mobirise

M31 - Andromedanevel

Het Andromedastelsel (M31) of de Andromedanevel zoals het dikwijls wordt genoemd is een spiraalvormig sterrenstelsel, in het sterrenbeeld Andromeda. Het stelsel heeft dezelfde vorm als de Melkweg, maar is wel een stuk groter. De afstand is ongeveer 2.5 miljoen lichtjaar, de diameter ca. 220000 lichtjaar met een geschatte 1 biljoen sterren.

Algemeen:
Object: Messier 31 (M31, NGC 224)
Naam: Andromedastelsel of -nevel
Sterrenbeeld: Andromeda
Magnitude: 3.44
Schijnbare afmeting: 3.2° x 1° (ter info: volle maan is slechts 0.5°)
Afstand: 2.5 miljoen lichtjaar
Coördinaten:
• RA: 0h 42m 44.3s
• DEC: +41° 16' 9”


Het Andromedastelsel M31 maakt evenals ons eigen Melkwegstelsel en het Driehoekstelsel M33 deel uit van de zogenaamde Lokale Groep, het is als het ware ons zuster sterrenstelsel. De Lokale Groep is een groep van zo'n dertig sterrenstelsels die allemaal, astronomisch gezien, erg dichtbij staan en door zwaartekracht interageren.
Binnen 4 miljard jaar zal het Andromedastelsel botsen en samensmelten met de Melkweg. Die 2 stelsels bewegen maar liefst met 400000 km/h naar elkaar toe!
Het Andromedastelsel bezit twee satellietsystemen: M32 (of NGC 221, het ronde, kleine sterrenstelsel links van M31) en M110 (of NGC 205, het kleinere ellipsvormige stelsel rechts van M31).
Evenals ons eigen Melkwegstelsel is M31 omgeven door een schil van bolvormige sterrenhopen. Er zijn er reeds meer dan 300 gevonden.

Hoe waar te nemen: 
Als je op een heldere herfstnacht naar het sterrenbeeld Andromeda kijkt (zie mapjes), kun je daar onder gunstige omstandigheden met het blote oog reeds een wazig vlekje zien.
Je moet dan natuurlijk geen last hebben van storend maan- of stadslicht. Je kan bovendien best een verrekijker gebruiken.
Het Andromedastelsel M31 is het verst verwijderde object dat we zonder telescoop aan de hemel kunnen zien. Je moet wel bedenken dat als je naar het Andromedastelsel kijkt, je 2.5 miljoen jaar in het verleden kijkt. Het licht heeft immers 2.5 miljoen jaar nodig om van het Andromedastelsel naar je oog te komen. In feite zie je dit sterrenstelsel dus zoals ze er 2.5 miljoen jaar geleden uitzag…
Je kan je het makkelijkst oriënteren om het Andromedastelsel te vinden via het opvallende sterrenbeeld Cassiopeia (met de "W-vorm"). Het rechtse deel van de W uit dit sterrenbeeld wijst naar M31 (zie mapjes onderaan).

Foto-opnames:
Twee remote opnames met de Takahashi FSQ-106ED van Telescope Live, IC Astronomy Observatory, Spanje.

Eerste opname met totale belichtingstijd telkens 60 minuten. LRGB 6:3:3:3 in subs van 240s.
Tweede opname 400 minuten belichtingstijd, 10 subframes van 600s met elke kleurenfilter (LRGB).

De derde opname werd gemaakt met een Canon 750D camera met Samyang 135mm F2 lens en Astronomik UHC clip-filter.
Deze camera werd "piggy-back" op de telescoop en Celestron AVX equatoriale montering geplaatst. 
Totale belichtingstijd 20 minuten, 20 foto's van 1 minuut bij ISO1600 gecombineerd.

Processing telkens met Astro Pixel Processor, Photoshop CC met AstroPanel V4.2, Astronomy Tools, Topaz Sharpen AI en Denoise Projects 3 plug-ins.

© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Created with ‌

Mobirise