NGC 2244

Rosettenevel in Eenhoorn
Rosette Nebula in Monoceros

Algemeen:

De Rosetteneve (Caldwell 49 of Sharpless 275) is een heldere emissienevel en een groot stervormingsgebied in het sterrenbeeld Monoceros (Eenhoorn).

De nevel is een grote wolk van gas en stof, in de buurt van een grote moleculaire wolk, met centraal een open cluster van sterren NGC 2244, waarvan de sterren in de afgelopen vijf miljoen jaar zijn gevormd uit de materie van de nevel.

De Rosettenevel werd zo genoemd omdat het op een rozenbloem of rozet, een gestileerde bloemmotief gelijkt.

Algemeen:

Object: Caldwell 49, Sh2-275 en NGC 2244 (open sterrenhoop)
Naam: Rosettenevel
Sterrenbeeld: Monoceros (Eenhoorn)
Magnitude: 9
Schijnbare afmeting: 1,3°
Afstand: 5200 lichtjaar
Radius: 65 lichtjaar
Coördinaten:
RA: 6h 33m 45'
DEC: +4° 59' 54"

De Rosettenevel heeft een schijnbare magnitude van 9.0 en ligt ongeveer 5200 lichtjaar verwijderd van de aarde. Het heeft een diameter van ongeveer 130 lichtjaar, aanzienlijk groter dan de beroemde Orionnevel (M42) in Orion, met slechts een diameter van 30 à 40 lichtjaar, dat veel dichter bij ons ligt (1344 lichtjaar). 

De nevel vormt een intense stervormingsgebied.

Centraal bevat de Rosettenevel voornamelijk zeer hete jonge, blauwe sterren. Het gas rond deze sterren heeft een temperatuur van 6 miljoen Kelvin, waardoor de sterren intense hoeveelheden röntgenstraling uitzenden. Het helderste lid van de sterrenhoop is de ster 12 Mono Cerotis, een gele superreus. Deze superreus heeft een lichtkracht die maar liefst 2500 keer groter is dan de lichtkracht van onze zon.

De (röntgen)straling van de sterren zorgt ervoor dat de atomen in de nevel ioniseren en zelf straling uitzenden, waardoor de emissienevel ontstaat. De intense sterwinden van deze jonge sterren oefenen druk uit op de interstellaire wolken en deze compressie leidt tot voortdurende stervormingsactiviteit in de nevel.

De donkere stroken in de nevel zijn zogenaamde Bok-globules of bolwolken, dichte wolken van stof en gas waar stervorming plaatsvindt. 

De nevel heeft verschillende NGC-aanduidingen: NGC 2237 (cluster), NGC 2238 (cluster), NGC 2239 (verouderde naam voor NGC 2244) en NGC 2246 zijn allemaal delen van dit nevelgebied, terwijl NGC 2244 de heldere open cluster is gelegen in de nevel.

De geschatte massa van de nevel is ongeveer 10.000 zonsmassa's, waardoor de Rosette één van de zwaardere emissienevels is die we kennen.

Hoe waar te nemen:

De Rosettenevel kan je terugvinden in het sterrenbeeld Eenhoorn (Monoceros): zie mapje onderaan.

Eenhoorn (Monoceros, afkorting Mon) is een naar het fabeldier genoemd sterrenbeeld aan de hemelequator. Het ligt tussen rechte klimming 5u48m en 8u08m en declinatie −11° en +12°. Het  is een eerder weinig opvallend sterrenbeeld aan de winterhemel, met wel enkele interessante deep-sky objecten zoals ook de Kerstboomcluster NGC 2264.

De open cluster NGC 2244 is reeds te zien met een verrekijker, maar om de nevel te observeren heb je een telescoop nodig met een lage vergroting en zeer goede kijkomstandigheden, zonder lichtvervuiling. Fotografisch, met een gewone kleurencamera, komt de bekende rode kleur van deze nevel mooi tot uiting.

Foto-opnames:

Foto bovenaan (en eerste hieronder) is een Hubble kleurenpalette of SHO-opname die gemaakt werd mbv. de ASA500N telescoop en FLI PL16803 camera van Telescope Live vanuit El Sauce Observatory in Chili. In een Hubble palette kleurenopname wordt SII-data in het R-kanaal gemengd, Hα-data in het groene, en OIII-data in blauwe kanaal. Zo wordt een klassieke RGB kleurenopname dus een SHO "valse kleuren" opname... Opnames met deze smalbandfilters - die dus enkel het uitgezonden licht van geïoniseerd zwavel (rode kleur), waterstof (goud-koper kleur) en zuurstof (blauwe kleur) doorlaten - tonen meer details en structuren van nevels.

De donkere stroken met Bok-globules, waar sterren zich volop aan het vormen zijn, komen bijzonder goed tot uiting in deze opname.

Totale belichtingstijd 120 minuten met 4 sub-frames van 600s met elke smalbandfilter (SHO). 
Deze opname werd onderaan ook plate solved in Astrobin. 

De tweede opname is eveneens een Hubble kleurenpalette opname ("Dynamic SHO") van de Rosettenevel, gemaakt mbv. de Takahashi FSQ106ED telescoop en FLI PL16803 camera van Telescope Live vanuit IC Astronomy Observatory in Oria, Spanje. Deze foto geeft een overzicht van de nevel ten opzichte van de omgeving in Monoceros. Zo kan je onderaan van de Rosettenevel ook de emissienevel Sh2-280 zien.

Totale belichtingstijd eveneens 720 minuten met 24 sub-frames van 600s met elke smalbandfilter (SHO). 
Daarnaast vind je een plate solved beeld van deze opname in Astrobin

De derde opname toont een detail van de NGC 2244 open cluster in de nevel. Deze SHO-opname werd gerealiseerd met de Planewave CD24 telescoop en FLI PL9000 camera van Telescope Live in El Sauce Observatory in Chili.

Totale belichtingstijd eveneens 180 minuten met 12 sub-frames van 300s met elke smalbandfilter (SHO). 

De laatste 2 opnames zijn gewone kleurenopnames.

De 4de foto onderaan toont een detail-opname met de Slooh 50cm telescoop vanuit Mt Teide in Tenerife.

Totale belichtingstijd 85 minuten; LRGB 44:14:14:13 subs van 60s (met elke filter).

Tot slot zie je een opname vanuit Drongen met een 80mm apochromatische refractor (TS 81Q) en Canon 750D camera (dateert reeds van 13 februari 2018).

Alle processing met AstroPixelProcessor en Photoshop CC met AstroPanel 4.2 en Franzis Denoise Projects 3 plug-ins.

© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Designed with ‌

HTML Maker