NGC 5128

Centaurus A

Mobirise

Centaurus A - NGC 5128

Centaurus A of NGC 5128 is het beroemde lensvormige sterrenstelsel in het sterrenbeeld Centaurus (Centaur). Centaurus A ligt ongeveer 12 miljoen lichtjaar van de Aarde verwijderd en heeft een massa van ongeveer 1 biljoen zonnemassa's.
Centaurus A heeft een zeer herkenbare band van kosmisch stof dat zich rondom het stelsel bevindt. 

Algemeen:
Object: NGC 5128 (Caldwell 77, Arp 153)
Naam: Centaurus A
Magnitude: 6,84
Schijnbare afmeting: 25,7x 20'
Afstand: 10 à 16 miljoen lichtjaar
Coördinaten:
RA: 13h 25m 28'
DEC: -43° 01’ 09"

Centaurus A (ook bekend als NGC 5128 of Caldwell 77) is een sterrenstelsel in het sterrenbeeld Centaurus. 
Centaurus A is een sterke bron van radiogolven - het is het meest nabije radio-sterrenstelsel, een zogenaamd Seyfert stelsel - en is het op vier na helderste sterrenstelsel aan de hemel.

Het centrum van de melkweg bevat een superzwaar zwart gat met een massa van 55 miljoen zonnemassa's die een relativistische jet uitwerpt die verantwoordelijk is voor emissies in röntgen- en radiogolflengten. Door radiowaarnemingen te maken van deze jet gedurende een 10-tal jaren, hebben astronomen vastgesteld dat de binnenste delen van de jet met ongeveer de helft van de lichtsnelheid beweegt. Röntgenstralen worden verder naar buiten geproduceerd als de jet botst met omringende gassen, wat resulteert in de vorming van zeer energetische deeltjes. De röntgenstralen van Centaurus A zijn duizenden lichtjaren lang, terwijl de radiostralen meer dan een miljoen lichtjaar lang zijn.

Het sterrenstelsel Centaurus A staat al jaren onder bijzondere belangstelling van astronomen omdat het een mogelijke fusie is van een elliptisch sterrenstelsel en een spiraalvormig sterrenstelsel. Hoewel spiraalstelsels die botsen met spiraalstelsels relatief vaak voorkomen, zijn de effecten van een elliptische en een spiraalbotsing niet volledig bekend.

Centaurus A kan worden beschreven als een eigenaardige morfologie. Gezien vanaf de aarde, ziet het sterrenstelsel eruit als een lenticulaire of elliptische melkweg met een over elkaar geplaatste stofbaan. De vreemde morfologie van het melkwegstelsel wordt over het algemeen erkend als resultaat van een fusie tussen twee kleinere sterrenstelsels
De uitstulping van dit sterrenstelsel bestaat voornamelijk uit geëvolueerde rode sterren. De stoffige schijf echter, is de plaats van recentere stervorming geweest: meer dan 100 stervormingsgebieden zijn geïdentificeerd in de schijf.

Hoe waar te nemen:
Centaurus A kan je vinden in het sterrenbeeld Centaurus: zie mapje onderaan. Het stelsel is slechts vanaf lage noordelijke breedtegraden en het zuidelijke halfrond zichtbaar. 
Het melkwegstelsel is ook vijfde helderste aan de hemel, wat het een ideaal doel voor amateurastronomen maakt.

Foto-opnames:
Opname bovenaan (en eerste hieronder) werd met de Planewave CDK24 telescoop en FLI PL9000 camera van Telescope Live vanuit El Sauce Observatory in Chili, gemaakt. 
Totale belichtingstijd 780 minuten (13 uren).
LRGB 18:20:20:20 subs van 600s met elke filter.
FOV: 32' x 32' - zie ook opname in Astrobin.

Tweede opname onderaan werd gerealiseerd met de CDK17-telescoop en FLI PL16803 CCD-camera van Slooh in La Dehesa, Chili.
Totale belichtingstijd 51 minuten. LRGB 34:23:23:22 in subs van 50s (L) en 20s (RGB)

Processing met AstroPixelProcessor en Photoshop CC met AstroPanel Pro, Topaz Sharpen AI en Franzis Denoise Projects 3 plug-ins.

© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Designed with ‌

HTML Website Creator