NGC 7129 

Reflection Nebula in Cepheus
Reflectienevel in Cepheus

NGC 7129

NGC 7129 is een reflectienevel op 3300 lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Cepheus.
Een jonge open sterrenhoop (Collinder 441) is verantwoordelijk voor het oplichten van de omringende nevel. Een recent onderzoek geeft aan dat de cluster meer dan 130 sterren bevat die minder dan 1 miljoen jaar oud zijn.

Algemeen:

Object: NGC 7129 (Cr 441, LBN 497)
Naam: -
Sterrenbeeld: Cepheus
Magnitude: 11,5
Schijnbare afmeting: 7' x 7' 
Afstand: 3300 lichtjaar
Coördinaten: 
• RA: 21h 42m 56'
• DEC: +66° 6' 12"

NGC 7129 is een prachtige stervormende nevel, die zich in een stoffig gebied van het sterrenbeeld Cepheus bevindt.
De sterren die zich in NGC 7129 vormen zijn relatief jong, ongeveer 1-2 miljoen jaar oud, en veel van hen zijn niet gemakkelijk te zien op foto's met zichtbaar licht, zoals hier, maar zijn duidelijker in beelden van de Spitzer-infraroodtelescoop.

NGC 7129 vertoont in het infrarood de vorm van een rozenknop; de jonge sterren hebben een grote, vreemd gevormde bel geblazen in de moleculaire wolk die hen ooit bij hun geboorte omringde. De roze kleur komt van gloeiende stofkorrels op het oppervlak van de bel die worden verwarmd door het intense licht van de jonge sterren binnenin. Het ultraviolette en zichtbare licht van de jonge sterren wordt geabsorbeerd door de omringende stofkorrels. Ze worden door dit proces verwarmd en geven de energie vrij bij langere infrarode golflengten, zoals gefotografeerd door de Spitzer-infraroodtelescoop. Deze kleuren in het infraroodbeeld suggereren de verspreiding van koolwaterstof-rijk moleculair materiaal.

Er zijn verschillende Herbig-Haro-objecten in NGC 7129, in rood weergegeven, die stromen van hete jets voorstellen die worden uitgezonden door nieuw gevormde sterren. Deze objecten ontlenen hun naam aan George Herbig en Guillermo Haro die ze meer dan 50 jaar geleden voor het eerst beschreven. Tegenwoordig zijn er meer dan 300 individuele HH-objecten bekend in onze Melkweg. Deze fascinerende objecten ontstaan ​​wanneer een energetische uitstroom van een jonge ster aangrenzende gaswolken in het iets dichtere interstellaire medium ioniseert. De opkomende sterren zijn optisch onzichtbaar maar onthullen hun aanwezigheid wanneer ze sterk gecollimeerde stralen van geïoniseerd plasma vrijgeven die het omringende interstellaire medium "schokken". De "geschokte gassen" vormen een kleine compacte emissiewolk die een Herbig-Haro-object (HH) wordt genoemd. Typisch HH-objecten worden gevonden in actieve stervormingsgebieden. 

Interessant is dat er bewijs is van fotoluminescentie in het centrum van NGC 7129, weergegeven door de roze streep in het hart van de hierboven getoonde nevel. Dit is geen Ha-emissie, maar vertegenwoordigt eerder verhitting van stof in dit gebied, dat op zijn beurt weer wordt uitgestraald in een breedband van rood zichtbaar licht. 

Er zijn veel overeenkomsten tussen NGC 7129 en de Irisnevel (NGC 7023), waaronder het feit dat beiden stervormingsgebieden zijn in een stoffig, nevelachtig gebied, beide een dominante reflectie (blauwe) component hebben en beide fotoluminescentie vertonen.

De omgeving van NGC 7129 is een vruchtbaar stervormingsgebied waar talrijke jonge stellaire objecten (YSO's) voorkomen. 

Hoe waar te nemen:

NGC 7129 bevindt zich op slechts een halve graad van de nabijgelegen cluster NGC 7142 in het sterrenbeeld Cepheus.
Cepheus (afkorting Cep) is een sterrenbeeld dat gelegen is aan de noordelijke hemelkoepel tussen rechte klimming 20u01m en 8u30m en declinatie +51° en +89°. Het sterrenbeeld gaat op de breedte van de België niet onder en is dus circumpolair. De zuidoostelijke sector van dit sterrenbeeld is rijk aan open sterrenhopen, dit dankzij de galactische equator die daardoorheen loopt. 

Onderstaande mapjes tonen het sterrenbeeld Cepheus en de locatie van NGC 7129 in dit sterrenbeeld.

Foto-opnames:

De opname van M100 werd gerealiseerd met de Officina Stellare ProRC 700 telescoop en FLI PL16803 camera van Telescope Live in IC Astronomy Observatory, Oria, Spanje.

Totale belichtingstijd 370 minuten.
LRGB 15 sub-frames van 300s met elke filter (L, R, G en B). 
H-alpha: 14 subs van 300s. De H-alpha data werd mee gemengd in het rood kanaal voor deze opname.

FOV: 23' x 23' (0,33"/px) - zie opname ook in Astrobin.

Processing met AstroPixelProcessor en Photoshop CC met AstroPanel Pro, Astronomy Tools, Topaz Sharpen AI en Franzis Denoise Projects 3 plug-ins.

© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Made with ‌

Website Software