SATURNUS

Mobirise

Oppositie 2020:

Saturnus stond op 20 juli 2020 in “oppositie” (net als Jupiter een week voordien op 14 juli). Dit betekent dat Saturnus op dat moment op één lijn met de aarde en de zon staat. Hierdoor staat de planeet "relatief" dicht bij de aarde (1,345 miljard km) en wordt de zijde die naar ons toe gekeerd is, volledig door de zon belicht.
De planeet is dan het helderst (& schijnbaar groter) zodat je de beste kans van het jaar hebt om goed waar te nemen.

Algemene info Saturnus:

Saturnus, met zijn ringenstelsel, is ongetwijfeld de mooiste planeet uit ons zonnestelsel om te observeren. Deze gasreus is de zesde planeet vanaf de zon, en heeft een (equatoriale) diameter van 120536 km waardoor het de tweede grootste planeet uit ons zonnestelsel is (na Jupiter).

Saturnus heeft een omloop van 29,4 jaar om de zon. Door zijn snelle rotatie is de planeet naar de polen toe sterk afgeplat (Saturnus draait in minder dan 11h rond zijn as) . De gemiddelde afstand tussen Saturnus en de zon bedraagt ongeveer 1,4 miljard km (9 AU). Net als bij Jupiter bestaat de atmosfeer van Saturnus voornamelijk uit waterstof (93%) en helium (5%), naast sporen van methaan, waterdamp, ammoniak en ethaan.

Qua samenstelling vertoont Saturnus eveneens veel gelijkenissen met Jupiter: een rotsachtige kern omgeven door een mantel van vloeibaar "metallisch" waterstof. Rond deze mantel bevindt zich dan nog een dikke laag van moleculair waterstof. 

De ringen van Saturnus zijn het meest uitgebreide ringensysteem van alle planeten in ons zonnestelsel. Zo kan men 12 verschillende ringen onderscheiden; met kleine amateur-telescopen kunnen echter slechts 2 ringen worden onderscheiden (zie ook foto's). De met amateur-telescoop zichtbare buitenste zogenaamde "A-ring" en binnenste "B-ring" worden onderbroken door de (donkere) Cassini scheiding.
De ringen bestaan uit miljarden kleine deeltjes, variërend in grootte van centimeters tot tientallen meters, die allemaal in een baan rond Saturnus draaien. Deze ringdeeltjes zijn bijna volledig van waterijs gemaakt, met een klein beetje rotsachtig materiaal.

Zichtbaarheid Saturnus:

Met het blote oog lijkt Saturnus net een heldere, gele ster. Met een verrekijker zie je al dat de planeet ovaal is, door zijn enorme stelsel van ringen. 

Naast de ringen kun je met wat geluk ook de grootste maan van Saturnus, Titan, waarnemen met verrekijker of (kleine) telescoop. Met een grotere telescoop (vanaf 150 mm) kan je onder goede omstandigheden ook de manen Rhea, Tethys, Dione, Enceladus en Japetus zien. Saturnus heeft meer dan 60 manen...

De scheiding tussen de ringen van Saturnus wordt vaak gebruikt om de kwaliteit ("het scheidend vermogen") van een telescoop te testen. Enkel de zogenaamde A, B en C ringen zijn vanaf de aarde met (amateur-)telescopen te zien.

De stand van deze ringen, zoals we ze zien vanaf de aarde, heeft een cyclus van 29,5 jaar. Gedurende deze periode zien we de ringen van Saturnus dan ook steeds wat anders...

Mobirise

Saturnus, 21 juli 2020

Saturnus als 2de helderste object (links van de grotere, meer heldere planeet Jupiter) in oppositie. Rechts ervan zie je de sterren in een "theepot" vorm: dit zijn de helderste sterren van het sterrenbeeld Boogschutter (Sagittarius). Zowel Saturnus als Jupiter zijn momenteel goed waar te nemen in het ZW na valavond. Opname ter hoogte van de 3 Leien in Drongen gemaakt met Canon 700D.

Mobirise

Saturnus, 22 juli 2020

Opname Saturnus vanuit Drongen, bij minder goede seeing, met TS AP 110/770 telescoop en ZWO ASI224MC camera. Verwerking met AutoStakkert 2 en Photoshop CC. De ringen zijn momenteel 21.7° getild (zie ook figuur met stand ringensysteem in loop der jaren), met de noordpool van Saturnus naar ons toe gekeerd.

Mobirise

Saturnus en Titan, 20 juli 2020

Saturnus met links ervan de grootste maan Titan. Titan heeft een eigen atmosfeer en de atmosferische druk aan het oppervlak bedraagt 1,5 bar. Titan is wellicht één van de meest interessante manen uit ons zonnestelsel met wellicht zeeën en rivieren van vloeibaar methaan (ipv water op aarde) en een atmosfeer die veel gelijkenissen vertoont met de atmosfeer van de aarde tijdens het ontstaan van het leven. Opname gemaakt met Slooh 14" telescoop van Slooh.

Mobirise

Hubble-opname Saturnus, 4 juli 2020

Recentste Hubble-opname van Saturnus van 4 juli 2020 met de manen Mimas (rechts) en Enceladus (onder). 
Bron: NASA, ESA, A. Simon (Goddard Space Flight Center), M.H. Wong (University of California, Berkeley), and the OPAL Team

© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Made with ‌

HTML Website Creator