Vela SNR

Supernova-restant

Vela Supernova-restant

De Vela-supernovarestant is een supernova-overblijfsel (SNR) in het zuidelijke sterrenbeeld Vela. De oorspronkelijke ster exploreerde als type II supernova ongeveer 11000 jaar geleden (en de ster was zo ongeveer 800 lichtjaar verwijderd van de Aarde).

Algemeen: 

Object: Vela SNR 
Naam: Vela Supernova-restant
Sterrenbeeld: Vela (Zeilen) 
Magnitude: 12
Schijnbare afmeting: 8° 
Coördinaten: 
RA: 08h 35m 21s 
• DEC: -45° 10' 35” 

Deze prachtige structuren zijn overgebleven van een massieve ster die zo'n 11000 jaar geleden zijn leven eindigde met een supernova-explosie. De kern van de ster stortte in en vormde een pulsar, terwijl de buitenste lagen in het interstellaire medium werden uitgeworpen en de filamenten produceerden die we nog steeds waarnemen. Deze SNR bevindt zich op zo'n 800 lichtjaar afstand, in het zuidelijke sterrenbeeld Vela (De zeilen).

De Vela SNR is één van de dichtst bij ons bekende. 

Het vlak van ons Melkwegstelsel loopt door dit complexe en prachtige hemellandschap. Gezien in de richting van kleurrijke sterren nabij de noordwestelijke rand van het sterrenbeeld Vela (de Sails), is het 16 graden brede mozaïek van 200 frames gecentreerd op de gloeiende filamenten van het Vela Supernova-overblijfsel, de uitdijende puinwolk van de doodsexplosie van een massieve ster. Licht van de supernova-explosie die het Vela-overblijfsel creëerde, bereikte de aarde ongeveer 11.000 jaar geleden. Naast de geschokte gloeidraden van gloeiend gas, liet de kosmische catastrofe ook een ongelooflijk dichte, roterende stellaire kern achter, de Vela Pulsar. Op zo'n 800 lichtjaar afstand is het Vela-overblijfsel waarschijnlijk ingebed in een groter en ouder supernova-overblijfsel, de Gomnevel. 

Hoe waar te nemen: 

Mapjes onderaan tonen de locatie van de Vela SNR, dat enkel in het zuidelijk halfrond kan worden waargenomen.
De Vela SNR bevindt zich in de richting van kleurrijke sterren nabij de noordwestelijke rand van het sterrenbeeld Vela.

Je vindt nog andere interessante objecten in de omgeving van de Vela SNR, waaronder oa. emissie- en reflectienevels, sterrenhopen en de opmerkelijke Potloodnevel NGC 2736.
(Deze Potloodnevel kan je tevens herkennen rechtsboven in de breedbeeld HOO-opname bovenaan)

Foto-opnames:

Foto bovenaan is een 2-panel mosaic HOO-opname van de Vela SNR en Potloodnevel, gerealiseerd met de Takahashi FSQ-106ED refractor en FLI PL16803 camera van Telescope Live in Heaven's Mirror Observatory, Australië. 
Totale belichtingstijd 305 minuten.
Panel 1: 15 subs van 450s met Ha en OIII filter
Panel 2: 4 subs van 600s met Ha en OIII filter.

Eerste foto onderaan is een breedbeeld HOO-opname van de Vela SNR die gemaakt werd met een Nikon 200 F/2 en FLI ML16200 camera van Telescope Live in Rio Hurtado, Chili.
Totale belichtingstijd 6 uren. 36 subframes van 300s met elke smalband filter (Ha and OIII). Dataset van Ian Howarth.

Tweede opname onderaan is een HSO-opname, gerealiseerd met de Takahashi FSQ-106ED refractor en FLI PL16803 camera van Telescope Live in Heaven's Mirror Observatory, Australië. Dataset van Ian Howarth. 
Totale belichtingstijd 263 minuten:
- 15 subframes van 450s met H-alpha en OIII smalbandfilters
- 5 subframes van 450s met SII smalbandfilter.

De 3de opname is een Hubble kleurenpalette- of SHO-opname (dus SII-data in rood kanaal, H-alpha in groen en OIII in blauw).

Alle processing met AstroPixelProcessor en Photoshop CC met AstroPanel 4.2, Topaz Sharpen AI en Franzis Denoise Projects 3 plug-ins.

© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Built with ‌

Website Software