Geminiden

Jaarlijkse meteorenzwerm met piek rond 13 december

Mobirise

Geminiden

De Geminiden zijn meteoren (of "vallende sterren") vernoemd naar het sterrenbeeld Tweelingen (Gemini), omdat ze uit dat sterrenbeeld lijken te komen.
In werkelijkheid wordt de meteorenzwerm veroorzaakt doordat de aarde door het achtergelaten puin van de planetoïde Phaethon trekt. Dat gebeurt elk jaar rond dezelfde datum. Dit jaar zijn de omstandigheden gunstig omdat het hoogtepunt laat in de avond plaatsvindt en de maan pas in de ochtend opkomt.

Phaeton heeft een diameter van 5.8km en behoort tot de Apollo-groep van planetoïden. Apollo planetoïden (of asteroïden) maken een heel excentrische baan rond de zon en benaderen hierbij de zon (in het perihelium) dichter dan alle andere objecten die rond de zon draaien. Door die dichte nadering zal door hitte, zonnewind en zwaartekracht een deel van de planetoïde zijn afgebrokkeld: dit ruimtepuin zorgt dus telkens in december voor de Geminiden meteorenzwerm...

Het aantal meteoren kan gedurende de nacht van 13 op 14 december toenemen van circa 75-90 per uur rond middernacht (kijk naar het oosten) tot 100-120 per uur rond 2.00 uur (in het zuiden). 

De Geminiden kenmerken zich door hun grote aantallen, hun helderheid, hun gelige kleur en de korte sporen die ze nalaten.
De gele kleur van de Geminiden geeft aan dat deze restanten van de planetoïde Phaeton uit Fe-rijke mineralen bestaat. Toch vertonen ze soms ook andere kleuren: rood, oranje, blauw en zelfs groen.
De Geminiden bereiken een snelheid van circa 125.000 km per uur, ongeveer de helft van de snelheid van een Leonide of Perseïde meteoor. Terwijl een Leonide of Perseïde in een oogwenk over je gezichtsveld kan scheren, kan een typische Geminide zelfs een paar seconden duren.

Meer actuele info over de Geminiden kan je vinden op hemel.waarnemen.com

Meer algemene info over meteoren vind je hier

Kijktips

Om de meteoren waar te nemen is geen speciale apparatuur nodig. Het blote oog, een heldere hemel en warme kleding volstaan. Door een donkere plaats op te zoeken, kunnen ook zwakkere meteoren worden waargenomen.

De mapjes onderaan tonen waar je de radiant van de Geminiden, in het sterrenbeeld Tweelingen, niet ver van de heldere blauwe ster Castor, kan vinden. Interessant weetje over Castor: wij zien dit als 1 ster maar het zijn eigenlijk 6 sterren (3 dubbele sterren) die rond hetzelfde zwaartepunt draaien.

Waren er vannacht meteoren te zien?

Bekijk hiervoor de dagelijks opgeladen nachtfilmpjes van de sterrenhemel, gemaakt met de allsky camera in Drongen: link

De weersomstandigheden zaten niet mee voor de Geminiden in 2020. Beste weergave van enkele Geminiden is te zien op het allsky filmpje van 15/12: hier

Mobirise

Geminiden

De radiant (of het "vluchtpunt") van de Geminiden ligt in het sterrenbeeld Tweelingen, niet ver van de ster Castor (naast Pollux de helderste en meest beduidende ster van het sterrenbeeld).

Bron map: Sky & Telescope

Mobirise

Asteroïde Phaeton

De Geminiden worden gevormd door het ruimtestof dat achtergelaten werd door de planetoïde Phaeton. De baan van de aarde passeert dus de baan van Phaeton rond de zon.

Bron map: Stellarium

Mobirise

Castor zoeken

Om het sterrenbeeld Tweelingen te vinden, en hierbij de 2 hoofdsterren Castor en Pollux, kan je gebruik maken van de Grote Beer. Trek een denkbeeldige lijn van Megrez door Merak en je wijst naar de 2 heldere sterren van de Tweelingen.

Bron: EarthSky

Mobirise

Castor zoeken (2)

Je kan Castor & Pollux eveneens vinden door je te orienteren met behulp van het meest frappante wintersterrenbeeld Orion. Trek een denkbeeldige lijn doorheen de blauwe reuzester Rigel en de rode reus Betelgeuse en je wijst richting Tweelingen.

Bron: EarthSky

© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Built with ‌

Website Software