Maan

Mobirise

Zuidpool regio maan

Mosaicbeeld van 3 opnames van de ruige, bergachtige zuidpool regio van de maan met ZWO ASI224MC camera doorheen Celestron Nexstar Evolution 8" telescoop vanuit Drongen (dd. 26 oktober 2020, maan 74% verlicht).

De terminator (grens tussen het verlichte en het onverlichte halfrond van de maan) bevindt zich hier ter hoogte van de vele kraters aan de zuidpool van de maan.

Doordat het oppervlak van de maan in die regio bergachtig is, vertoont de terminator daar een onregelmatig getand verloop. Binnen het onverlichte deel zijn zelfs nog afzonderlijke, nog door de zon beschenen pieken van bergen zichtbaar. 

De opname toont alvast heldere delen van de kraters die door de zon worden beschenen, en andere donkere delen in de schaduw. Je kan ook mooi verschillende zones met verschillende albedo (weerkaatsingsvermogen) herkennen: heldere en donkere maanoppervlakken.

Twee kraters verdienen hier wat extra aandacht: Tycho (midden van de opname) en Clavius (links van Tycho op opname).

Tycho is een typische inslagkrater. Het vertoont enkele indrukwekkende terrassen op de wanden. De kraterbodem is vlak met slechts een kleine hoeveelheid puin. De centrale piek bestaat uit één grote piek en nog een kleinere ten noordoosten ervan. De langwerpige vorm van de krater wordt alleen veroorzaakt door de schijnbare locatie op de maan. De krater is rond van vorm met een diameter van 86km, het hoogte-verschil bedraagt maar liefst 4,8km.
Wat Tycho echt onderscheidt van andere kraters, is het stralensysteem: de stralen strekken zich uit over 1000km. Tycho's stralen worden het best waargenomen bij volle maan (zie ook opname van de volle maan onder). Het straalsysteem, evenals Tycho zelf, is dan vrij helder. 

Clavius ​​is de op één na grootste inslagkrater aan het zuiden van de maan met een diameter van 351km en een hoogteverschil van 3500m. Het meest opvallende aan Clavius is de ketting van inslagkraters op de bodem. De noordelijke rand van Clavius is scherp en vertoont diverse terrassen. De zuidelijke grens van Clavius ​​vertoont al wat meer verval met minder scherp gedefinieerde randen. De zuidelijke rand wordt doorbroken door de krater Rutherford.

Verwerking met Autostakkert!3 (AS!3) en Photoshop CC.

Mobirise

Blauwe maan

"Blue moon" op Halloween, 31 oktober 2020.
Wanneer er voor de tweede keer in één en dezelfde maand volle maan is spreken we van een blauwe maan of "blue moon". Dat kan, want een maancyclus duurt iets minder lang dan een maand: ongeveer 28,5 dagen.
Opname met Celestron Nexstar Evolution 8” telescoop en Canon 700D camera. Verwerking met AS!3 en Photoshop CC.

Mobirise

Supermaan

"Supermaan" van 16 december 2016. Opname met ZWO ASI120MC camera doorheen Celestron Nexstar Evolution 8" telescoop. Verwerking met AS!2 en Gimp.

Mobirise

Wassende maan 

De wassende maan (74% verlicht) op 26 oktober 2020 met Celestron Nexstar Evolution 8” telescoop en Canon 700D camera. Verwerking met AS!3 en Photoshop CC.

Mobirise

Wassende maan

De maan bij "eerste kwartier" op 1 februari 2020. Opname met een Canon 750D doorheen een Celestron Nexstar Evolution 8" telescoop. 

Mobirise

Wassende maan

De maan (24%) op 18 december 2020 rond 18h30. Opname met een Canon 700D doorheen een Celestron Nexstar Evolution 8" telescoop. Verwerking met AS!3 en Photoshop CC.

Mobirise

Tycho

Tycho krater met zijn stralensysteem. Opname van april 2016 met Celestron Nexstar Evolution 8” telescoop met 3x Barlow lens en ZWO ASI120MC camera.
Verwerking met AS!2 en Gimp.

Mobirise

Zuidpool - Clavius regio

Opname van de Clavius regio (januari 2018) en Tycho met Celestron Nexstar Evolution 8” telescoop met 3x Barlow lens en ZWO ASI120MC camera.
Verwerking met AS!2 en Gimp

Mobirise

Mare Nectaris - Theophilis

Opname van oa. Mare Nectaris met daarboven de prominente Theophilis inslagkrater en links aansluitend Cyrillis.
First light van nieuwe ZWO ASI462MC camera doorheen Celestron Nexstar Evolution 8” telescoop (dd. 19 maart 2021). 
Verwerking met AS!3 en Photoshop CC.

Mobirise

Mare Nubius naar zuidpool (bovenaan)

Onderaan Mare Nubium (donkere, vlakkere regio) en bovenaan Clavius, richting kraters van de maan-zuidpool.
Opname met ZWO ASI462MC camera doorheen Celestron Nexstar Evolution 8” telescoop (dd. 23 maart 2021).
Verwerking met AS!3 en Photoshop CC.

Mobirise

Alpen - Apennijnen

Onderaan Plato (grote ronde krater) met daarboven de Alpen (met de streepvormige krater), centraal het Apennijnen-gebergte en bovenaan rechts de bekende Copernicus-krater (met vele terrassen in de krater). Mosaic van 2 opnames met ZWO ASI462MC camera doorheen Celestron Nexstar Evolution 8” telescoop (dd. 23 maart 2021).
Verwerking met AS!3 en Photoshop CC.

Mobirise

Van Ptolemaeus naar Deslandres

Bovenaan zie je van boven naar onder de 3 bekende kraters Ptolemaeus, Alphonsus en Arzachel. De grootste krater onderaan is Deslandres met Walter (rechts) en Regiomontanus (rechtsboven) met Purbach daarboven.
Opname met ZWO ASI462MC camera doorheen Celestron Nexstar Evolution 8” telescoop (dd. 11 januari 2022).
Verwerking met AS!3 en Photoshop CC.  


Link naar overzicht apparatuur: Home obervatorium

© Copyright 2022 Nachthemel.be - All Rights Reserved

Made with ‌

Offline Website Builder